Monsterscore in Sneek

Het eerste team heeft flink uitgehaald in Sneek, 7½ - ½ was de uitslag, maar daarbij moet toch wel worden opgemerkt dat we met gemiddeld ruim 300 ELO-punten extra aan de borden zaten - 314 om precies te zijn. Hoewel, zo precies is het niet want van één speler van Sneek is de rating nog niet bekend en dat geldt ook voor één van de Steenwijkers, namelijk Matthijs.
Het Elo-ratingsysteem is in feite een stukje wiskunde uit het gebied van de statistiek, maar het komt er op neer dat je uit het verschil in rating kunt bepalen wat de kans is op een bepaalde uitslag. Zo had Dick bijvoorbeeld 503 ELO-punten meer dan zijn tegenstander Wytse van der Zee. Dan heeft hij volgens de rekenregels van het ELO-systeem 96 % kans om te winnen of anders uitgedrukt : zijn verwachte score (We) is 0,96 punt. Hij won ook inderdaad , dus zijn werkelijke score (W) is 1 punt.
Als je (W - We) vermenigvuldigt met 25 , een vrij willekeurig getal dat de KNSB hanteert , krijg je de ratingverandering per partij. Dick gaat er door de partij van dinsdag dus (1 - 0,96) x 25  = 1 ELO-punt op vooruit.
Met een ratingverschil van 314 punten is de verwachte score We 0,864 . Over 8 partijen gerekend zouden we dus 8 x 0,864 = 6,9 punten moeten halen. De 7½ punt die we gehaald hebben is dus een goede prestatie, maar niet iets om euforisch over te worden.

Dit is de stelling na 9. h3 in de partij van Dick tegen Wytse van der Zee. De witte stukken staan wat beter opgesteld dan de zwarte, maar echt gevaarlijk wordt het pas voor zwart als wit ook nog een open g- of h-lijn heeft voor zijn torens. Daarom kwam 9. g4 ook zeker in aanmerking. 9. ....g6 Zwart krijgt het benauwd vanwege de batterij Ld3 en Dc2, maar het middel is erger dan de kwaal. Door g6 te spelen geeft hij wit een aanvalsobject en een mogelijkheid om een open lijn te creeren. Dus : 10. h4  Ph5?  11. Lh6  Te8  12. g4  Pf6  13. h5  Pxg4  14. hxg6  f5  zwart probeert nog een soort verdedigingslinie op te bouwen  15. gxh7  Kh8   16. Lf4  Lf6   17.    Ke2  Te7 18. Tag1  Txh7?  19. Txh7  Kxh7  20. Txg4 en pion f5 staat gepend dus wit wint een stuk  20......De7  21. Db1  en zwart geeft op.Dat was 1 - 0 voor Steenwijk. Ook aan de meeste andere borden stond het gunstig voor Steenwijk, met uitzondering van bord 2 (Joe Hania tegen Auke ) en bord 6 (Jan Hans de Jong tegen Roel ). Aan bord 2 bleef de stelling in evenwicht en werd er al vrij snel tot remise besloten.

Roel (zwart) speelde hier  met13. ... Lxe5?  echt een slechte zet.
Na 14. fxe5  Pd7  15. Dg4 moest hij constateren dat hij de deur naar zijn eigen koning voor de witte stukken wagenwijd open had gezet..
Omdat hij geen zin had in een moeilijke verdediging speelde hij nu 15. ... Pxe5 ?! om met zijn pionnen wat tegenkansen te scheppen.
Zijn tegenstander liet zich aanvankelijk niet van de wijs brengen, maar ging in deze stelling toch flink in de fout met 38. gxh4 Na 38. ...f4+  39. Ke2  Kxh4  begon de zwarte pionnentsunami wat voor te stellen. En doordat wit hoe langer hoe meer de draad kwijtraakte wist ook Roel nog een vol punt aan de Steenwijker score toe te voegen.
Ingrid was als zo vaak nog als laatste aan het bord gekluisterd.
Dat was trouwens haar eigen schuld, want nadat ze in het middenspel een stuk had gewonnen gaf ze dat pardoes weer terug, in de war gebracht door een vermeende matdreiging op de onderste rij. Nu resteerde er een paardeindspel, waarin ze een sterk staaltje "15 seconden - schaak"liet zien, Dankzij de 15 seconden bonus per zet wist ze het vallen van de vlag steeds net voor te blijven en op de koop toe nog een extra puntje in de wacht te slepen.